Jesień to czas, gdy różnego rodzaju choroby i przeziębienia atakują nas ze zdwojoną siłą. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób stara się za wszelką cenę podwoić również swoje siły obronne przed tego typu zagrożeniami. A nie ma do tego celu lepszej metody, niż domowy syrop na wzmocnienie dla doroslych. Pytanie tylko jakie warto sobie zadać, to który z nich będzie najlepszy?
Syrop z czosnku i miodu
Nie da się ukryć, że jeśli szuka się możliwe jak najlepszego syropu na odporność, to powinno się swoją uwagę skierować na ten wykonany przede wszystkim z dwóch sybstancji – czosnku oraz z miodu. Jak powszechnie wiadomo, czosnek uważany jest za naturalny antybiotyk. Regularnie spożywany w naturalny sposób bardzo wyraźnie podnosi odporność całego organizmu, wpływając pozytywnie na układ odpornościowy i jego funkcjonowanie. Posiada silne działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe, a także dostarcza do organizmu ogromne ilości witamin i mikroelementów. Podobne właściwości posiada miód, który dodatkowo zawiera w sobie ogromne ilości witaminy c, która ma bardzo duże znaczenie w kwestii zachowania odporności.
W jaki sposób wykonać taki syrop? Na samym początku należy przygotować szklankę z wodą, do której trzeba dodać wcześniej przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną szklankę należy następnie wstawić do lodówki na około 24 godziny. Następnie płyn trzeba odcedzić z osadu, po czym dodać do szklanki jedną łyżkę soku z cytryny oraz z miodem. Po solidnym wymieszaniu syrop jest gotowy do picia.
Syrop z imbiru
Podobnie jak czosnek i miód, tak samo imbir jest uważany za niezwykle silny środek wpływający na odporność. Nic więc dziwnego, że również i on wykorzystywany jest do wykonywania z niego syropów. W jaki to jednak sposób zrobić?
Syrop ten wykonuje się z dokładnie umytego oraz wyparzonego imbiru. Należy go pokroić w cienkie plasterki, a następnie włożyć na garnka i zalać dwiema szklankami wody. Następnie całość trzeba gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. W trakcie gotowania dodajemy do garnka około 120 g cukru, a następnie całość intensywnie mieszamy, aż do powstania bardzo gęstego syropu. Jeśli nie chce się używać cukru, równie dobrze można go zastąpić znacznie zdrowszym miodem. Gdy tak przygotowany syrop wystygnie, nie pozostaje nic innego, jak tylko przelać go w nieco wygodniejszy pojemniki i pić dwa razy dziennie. Jego działanie jest bardzo silne, dlatego też w przypadku np. dzieci, zaleca się przyjmowanie jedynie 1 łyżeczki dziennie. Syrop ten posiada silne działanie przeciwgorączkowe oraz przeciwwirusowe.